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  1. A drop of pleasure
    500 years of Turkish coffee
    Erschienen: 2015
    Verlag:  Ministry of Culture and Tourism of the Republic of Turkey, Istanbul ; Turkish Coffee Culture and Research Association

    Osmanisches Reich -- Gesellschaft -- Kaffee -- Kaffeehäuser -- Kaffeezubereitung Utensilien -- Kaffeekultur -- Kaffeetrinken -- Kaffeegenuss -- Kaffeetasse -- Kaffeekanne -- Geschichte. --- Coffee -- Turkey -- History. --- Coffee -- Social aspects --... mehr

    Bayerische Staatsbibliothek
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe

     

    Osmanisches Reich -- Gesellschaft -- Kaffee -- Kaffeehäuser -- Kaffeezubereitung Utensilien -- Kaffeekultur -- Kaffeetrinken -- Kaffeegenuss -- Kaffeetasse -- Kaffeekanne -- Geschichte. --- Coffee -- Turkey -- History. --- Coffee -- Social aspects -- Turkey -- History. --- Coffeehouses -- Turkey -- History

     

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    Quelle: Verbundkataloge
    Beteiligt: Pekin, Ersu (Hrsg.); Şeyhun, Melis H.; Sağıroğlu Arslan, Aslı (Hrsg.); Ayvazoğlu, Beşir (Hrsg.); Bertuğ, İncila (Hrsg.); Değirmenci, Tülün (Hrsg.); Erdoğdu, Ayşe (Hrsg.); Cangökçe, Hadiye; Tarım, Zeynep (Hrsg.)
    Sprache: Englisch
    Medientyp: Buch (Monographie)
    ISBN: 9789751738561
    Schlagworte: Kaffee; Kaffeemühle; Volkskultur; Gesellschaft; Türkisch; Kaffeetasse; Kaffeehaus; Literatur; Kaffeekanne; Utensil
    Weitere Schlagworte: Coffee drinking / Turkey / History; Coffee / Turkey / History; Coffeehouses / Turkey / History; Drinking customs / Turkey
    Umfang: 453 Seiten, Illustrationen, Faksimiles, Karte, 27 cm x 22 cm
    Bemerkung(en):

    Quellen- und Literaturverzeichnis Seite 431 - 443. - Index

    Enthält auch Abbildungen von Räuchergefäßen für Weihrauch (Seite 354 f.), Tabakspfeifen (auch Wasserpfeifen) und Tabakspfeifenzubehör

    Ausstellungskatalog, Istanbul 2015. - Aus dem Türkischen übersetzt

    Coffee time-line / Aylin Öney Tan. -- The tale of coffee from plant to beverage / Osman Serim. -- The smell of coffee / Vedat Ozan. -- Coffee and coffeehouses in the Ottoman Empire / Seyit Ali Kahraman. -- The portrait of an Ottoman coffeehouse / Tülün Değirmenci. -- Coffee in Ottoman literature and coffeehouses as literary venues / Mehmet Kalpaklı. -- Küllük days of Turkish literature: culture, literature, and the coffeehouse / Beşir Ayvazoğlu. -- Music in the coffeehouse / İncila Bertuğ. -- Coffee service in Ottoman state protocol / Zeynep Tarım. -- Coffee at the Topkapı palace and harem / Ömür Tufan. -- A decorum of coffee pleasure: the material culture of Turkish coffee from seed to cup / Nihal Bursa. -- Chinese porcelain cups / Ayşe Erdoğdu, Serkan Gedük. -- / The memory of a cup of coffee lingers far beyond forty years / Filiz Çalışlar Yenişehiroğlu. -- Can a cup of coffee ease the pain of death? Ornate tombstones in the Zamantı river valley of Kayseri / Aslı Sağıroğlu Arslan. -- Istanbul coffeehouses of a hundred years past through the eyes of painter Hoca Ali Rıza / Ömer Faruk Şerifoğlu. -- A glossary of coffee objects. -- Abbreviations. -- Bibliography. -- Index.

    "Arriving in Ottoman lands in mid-16th century, coffee came to be widely consumed by the public and the palace circles alike. It involved into an important means of socialization [in the Ottoman Empire] and attained a ceremonial character through the ways in which it was served. This book begins with the botanical characteristics of coffee, explores its places in Ottoman culture, as well as the tools and devices produced as part of that culture, sheds light upon how these found a place in art and influenced other forms of expression."