Geometrija prošlosti - Nikolić, Nenad (Službeni Glasnik, 2013)
Književna istorija Jovana Deretića (1934-2002) najpotpunije je oblikovanje prošlosti srpske književnosti, ali koje je vremenom sve snažnije istupalo sa pretenzijom na objektivnost i apsolutnost u njemu predstavljenog znanja. Ukazivanje na neodrživost stroge geometrije prošlosti upućujući na njene protivrečnosti, neosvešćene pripovedne osnove i skrivenu interpretativnost, kritičko preispiti-vanje interpretacija unutar književnoistorijske priče i problema njihove uzajamnosti, insistiranje na pripovednosti kao potencijalu preoblikovanja Deretićeve književne istorije u kojoj je stvoren predmet jedinstvene srpske književnosti, sačuvaće Deretićev književnoistorijski opus kao sagovornika budućih tumačenja srpske književnosti i najznačajniji deo tradicije koja se mora osloviti u književnoistorijskom oblikovanju priče o srpskoj književnosti. Prilazeći tako književnoj istoriji Jovana Deretića, moći ćemo da od nje dobijemo ono najbolje za nas danas.
Keywords: Deretić; Jovan; Literaturgeschichtsschreibung